Kristina Klockar

Keramik av Kristina Klockar
facebook: Keramik av Kristina Klockar

Med gummistövlar och galonbyxor går jag långt bak i ledet. I min högra hand håller jag i min lekiskompis hand och den i vänstra bär jag en röd hink med dekor av en brandgul blomma. Jag är nyfiken och förväntansfull. Väl framme vid vårt utflyktsmål öppnar sig paradiset. I den gula härliga leran kan jag forma precis vad jag vill. Det blir hus, bilar, blommor och djur, allt är möjligt! Det var här det började och jag var sex år.
Åren har gått och jag sitter vid drejskivan och drejar bonbonjärer. Huden tunnas ut och händerna blir känsliga av den grova leran, så jag låter dem arbeta ifred i sin egen takt. Det bästa handgreppet för att få den bästa bärighet och den form jag vill uppnå, sköter händerna själva. Jag litar på dem. De minns och jag trivs.

Jag handdrejar, kavlar och bygger konsthantverk av lera. Det blir keramik till att bruka och dekorativa konstverk. Utanför min keramikverkstad i Orsa rakubränner jag min keramik enligt en minst 500-årig gammal metod från Japan. Reduktionen gör godset kolsvart och krackeleringar syns i glasyren. I denna bränning finns ett moment av slump som jag tycker mycket om. Varje föremål blir unikt. Min keramik säljs även bland annat på Hemslöjden i Mora och på Lerverk i Göteborg.
Jag finns representerad på Röhska museet i Göteborg.

Kristina Klockar

Bonbonjär
Kristina Klockar
Antal i lager: 1
800:-